Detta korta svaret är: Ja, man kan låna pengar utan fast anställning. Men även om du inte är fast anställd så har långivare krav på att du har en annan stadigvarande inkomst och/eller en borgensman som står med som medlåntagare. Nedan svarar vi på frågor du kan tänkas ha gällande anställningsformer och inkomster när du ska låna pengar.

Att man saknar fast anställning innebär kortfattat att du inte har blivit tillsvidareanställd på bolaget du jobbar för. För en långivare innebär det att du som låntagare löper större risk att förlora ditt arbete om arbetsgivaren hamnar i en ekonomiskt klämd situation och långivaren i sin tur riskerar att inte få tillbaka pengarna de har lånat ut enligt den överenskomna tidsramen.

Du får enligt lag inte låna pengar utan inkomst 

Om du inte har någon anställning eller inkomst över huvudtaget så får långivare enligt lag inte ge ut ett lån till dig. Detta går emot god kreditgivningssed som alla långivare är skyldiga att följa.

Detta krävs för att få låna utan fast anställning

Även om du saknar fast anställning så är en förutsättning för att få låna att man har en inkomst. Beroende på hur stort lånet är och vad det är för typ av lån du ska ta så kan man rent teoretiskt får ett lån godkänt om man har inkomst i form av:

  • Studiebidrag/Studielån
  • Timanställning
  • Tillsvidareanställning
  • Provanställning
  • Tidsbegränsad anställning
  • Pensionsinkomst 

Låga & otrygga inkomstkällor ger högre ränta

Banker & långivare tjänar bara pengar om de får tillbaka sina pengar tillsammans med förvärvad ränteintäkt. Räntekostnaden för ett lån har en direkt korrelation med hur trygg din situationen är – både vad gäller inkomster men även din livssituation och konsumtionsmönster. Har man en ostabil situation brukar banker & långivare kompensera med en högre räntekostnad.

Snabbare återbetalning med lägre ränta

Om du får en låg ränta så innebär det också att du kan betala tillbaka lånet snabbare. Om du ansöker med din make/maka eller sambo så får banken en trygghet och premierar er med en låg ränta.

Säkra din återbetalningsförmåga med ett låneskydd

De flesta långivare erbjuder idag möjlighet att teckna ett så kallat låneskydd vilket är en form av inkomstförsäkring som täcker upp dina betalningar om du mot förmodan förlorar arbetet eller blir sjukskriven. Låneskyddet brukar ligga på ett par hundralappar per månad och kan vara ett bra sätt för dig som vill trygga upp din situation extra. Prata med din långivare inför att du tecknar lånet och hör ifall de har en sådan försäkring att erbjuda. 

Tänk efter en gång extra innan du tar ett lån

Innan du ska låna pengar så är det viktigt att du jämför långivare och banker för att se vilken som passar din situation bäst. Detta gäller framförallt när du inte är fast anställd och har en otryggare situation. Gör även en budget och ställ dig frågorna: Hur snabbt kan jag betala tillbaka? Vad händer om jag förlorar min inkomst? Har jag en buffert att betala mina kostnader med? Vi har gjort en enkel excel-mall som du kan använda för att räkna ut dina månatliga utgifter varje år. Ladda ner mallen på din dator eller öppna upp i Google Drive för att börja räkna på dina intäkter och utgifter. Klicka här för att komma till vår budgetmall.

Låna inte pengar om du inte har en inkomst och har möjlighet att betala tillbaka ditt lån i tid

Som några avslutande ord – om du inte har en stadigvarande inkomst och vet att du kan betala tillbaka ett lån i tid är det ingen bra idé att låna pengar. Om du akut behöver betala en räkning, hyra eller någon annan oförutsedd utgift kan det vara bäst att först kolla med den andra parten och begära uppskov på betalningen. De flesta företag brukar vara flexibla med att skjuta på betalningar tillfälligt förutsatt att man för en dialog och informerar i god tid om att betalningen kan inkomma sent.  

Skriv gärna en kommentar eller ställ era frågor nedan så besvaras dessa snarast. 

Allt gott!