Ordlista

Här hittar du en ekonomisk ordlista inom alltifrån lån till sparande. Vi reder ut begrepp och går in djupare på vad olika ekonomiska begrepp betyder och hur de fungerar i praktiken.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Y  Z  Å  Ä  Ö

A

Amortering

Amortering är återbetalningen som dras av från lånebeloppet när du betalar av. När du betalar t.ex. ränta och amortering är räntan kostnaden för lånet och amorteringen beloppet som skulden minskar i vid återbetalningen. I och med det nya amorteringskravet behöver många nya bolånetagare amortera på sitt lånebelopp. För privatlån behöver du nästan alltid amortera enligt den återbetalningsplan som är satt. Vissa långivare kan ibland erbjuda amorteringsfria månader eller perioder.

Annuitetslån

Ett annuitetslån är ett privatlån där återbetalningen sker med samma belopp månad för månad under hela låneperioden.

.B

Bankdag

En bankdag är en helgfri vardag då bankerna normalt sett har öppet. I bankvärlden talar man om bankdagar när det kommer till tiden som det tar att handlägga ett ärende eller hur lång tid det tar för en betalning att genomföras.

Belåningsgrad

Andelen av t.ex. bostadens köpeskilling eller marknadsvärde och bolånets storlek. Lånar man t.ex. 2 miljoner kronor när du köper en bostad för 3.2 miljoner kronor är belåningsgraden 62.5%. (2.000.000 / 3.200.000 kr = 0.62 = 62.5%)

Betalningsanmärkning

En notering i ditt kreditbetyg om att du ej betalat en räkning i tid trots åtfalliga påminnelser. Har tidigare varit en vanlig faktor till nekande av lån men idag finns goda möjligheter att låna pengar med betalningsanmärkningar. Missa inte att läsa vår fördjupningsartikel om betalningsanmärkningar och de vanligaste frågorna kring betalningsanmärkningar.

Bolån

Ett lån där bostadsrätt, tomträtt eller fastighet står som säkerhet för lånet. Missa inte att jämföra bolåneräntor från olika långivare när du ansöker om bolån.

Bolånelöfte

Ett lånelöfte från en bank som avser utlovat lånebelopp för köp av bostadsrätt, tomträtt eller fastighet.

Bolånemarginal

Den bruttomarginal som banken har på ditt bolån. D.v.s den marginal som banken har på bolånet på deras egna finansiering nnan övriga kostander

Borgensman

En borgensman är en person som står som säkerhet för en annan part i ett lånavtal. Det innebär att man går i god för den andra parten om att betala deras skuld ifall att den inte betalar tillbaka.

Borgenär

En borgenär är parten som lånar ut pengar i ett avtal om lån. Man kan även kalla en borgenär för fodringsägare då de har en fodran eller skuld utsatt till den motsatta parten. Den som lånar pengar eller tar en kredit kallas i sin tur gäldenär. 

C

D

Dröjsmålsränta

Räntan som en låntagare behöver betala när man inte betalar tillbaka sin skuld i tid.

E

Effektiv ränta

Effektiv ränta är den totala kostnaden för ett lån. Det innebär kort att man även räknar med uppläggningsavgifter och andra administrativa avgifter som ofta tillkommer utöver den rörliga räntan.

F

Faktura

En faktura är ett inbetalningskort med betaluppgifter för det som du faktureras för. Om du har många lån och krediter där du får flera fakturor eller avier kan du samla dina lån och få ner antalet till en faktura.

Fintech

Fintech är en förkortning av Financial Technology och syftar på bolag som digitaliserar och innoverar inom den finansiella sektorn. .

Fondrobot

Ett nytt fenomen som har dykt upp på senare år är ordet fondrobot. En fondrobot är kort och gott ett program som köper och säljer värdepapper med syftet att öka dess värde. Fondrobotar i finanssammanhang är inget nytt men man kan hävda att uttrycket har idag ett mer kommersiellt begrepp på plattformar som riktar sig mot konsumenters sparande.

G

Gäldenär
En gäldenär är ett annat ord för låntagare. Det är den som är ansvarig gentemot långivaren att återbetala skulden. Om ni är två som står på lånet finns det en Gäldenär och Borgenär.

H

Hypotekslån

Ett hypotekslån är ett lån med säkerhet. Exempel på hypotekslån är bottenlån, båtlån och billån

I

Internetlån

Ett internetlån är per definition ett lån som tas på internet. Idag erbjuder och föredrar de flesta långivarna att du ansöker om lån via deras hemsida.

J

K

Kreditupplysning

En kreditupplysning är ett utdrag som görs av din tidigare kredithistorik. Banker och långivare använder det som underlag när de bedömmer din betalningsförmåga och sätter din ränta. När du ansöker om lån görs en kreditupplysning hos varje långivare vilket försämrar din kreditvärdighet. Fast idag finns det låneförmedlare som låter dig jämföra lån från flera banker samtidigt som enbart en kreditupplysning registreras.

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett kreditupplysningsföretags betyg av dig som lån- eller kredittagare. De vanligaste kreditupplysningsföretagen är UC och Creditsafe. I följande artiklen hittar du mer information om kreditvärdighet och vad som påverkar den.

L

Låneförmedlare

En låneförmedlare eller kreditmäklare är en finansiell aktör som jämför räntor från flera banker samtidigt som de enbart registrerar en kreditupplysning. Om du fått hem flera brev från UC eller något annat kreditupplysningsföretag så beror det på att lagen säger att du måste informeras om alla parter som tar del av din kredithistorik.

M

Medlemslån

Ett medlemslån är ett lån utan säkerhet som man tar via sitt fackförbund. Det innebär att fackförbundet har förhandlat fram färdiga räntor för dig som uppfyller deras grundläggande krav. Här kan du läsa mer om medlemslån och vad du bör tänka på innan du tecknar det.

Medsökande

En medsökande är en medlåntagare till ett lån. Det är alltså en person som du delar återbetalningsansvaret med men som har ett sekundärt ansvar gentemot långivaren ifall du skulle betala din betalningsförmåga. Ett annat ord för medsökande är borgenär.

N

Nominell ränta

Nominella ränta är den rörliga räntekostnaden på ett lån. Den styrs av reporäntan och skiftar utifrån denna. Den totala räntan eller räntekostnaden kallas för effektiv ränta och inkluderar även uppläggningsavgifter, administrativa avgifter och andra eventuella avgifter som kan tillkomma.

O

Omstartslån

Ett omstartslån är egentligen inget ekonomiskt begrepp i sig. Olika banker använder det därför på olika sätt. I vissa fall används det för lån som godkänner betalningsanmärkning medans andra använder det när du ska samla lån och krediter.

P

Pant

Pant är ett annat ord för ett hypotek eller en säkerhet för lån. Den vanligaste formen av pant är bostaden som ligger som säkerhet när man tar bottenlån.

Q

 

R

Rak amortering

När du väljer rak amortering på lånet betalar du samma amorteringskostnad under hela låneperioden. Räntekostnaden du betalar justeras allteftersom skulden minskar. 

Ränteskillnadsersättning

När du löser ett bundet lån som till exempel ett bolån eller hypotekslån (lån med säkerhet) så blir du skyldig långivare ränteskillnadsersättning. RSE är alltså det belopp som du blir återbetalningsskyldig på grund av långivarens förlorade intäkter.

S

Skuldsaldo

Ditt skuldsaldo är din kvarvarande skuld till en långivare.

T

Topplån

Topplån är ett lån utan säkerhet som används som kontantinsats på bolånet. Jämför topplån här

U

UC

UC (tidigare Upplysningscentralen) är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av storbankerna.

V

Valutadag

En valutadag är den dag som pengar överförs till ett bankkonto.

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Vill du veta mer?

Om du fortfarande inte har hittat svar på din fråga kan du prova att läsa våra fördjupningsartiklar, nyheter och guider där vi reder ut ekonomiska begrepp, håller koll på trender och hjälper dig till en bättre privatekonomi.