Medlemslån – en bra eller dålig affär?

Vi reder ut de olika begreppen för dig som är intresserad av medlemslån och vill lära dig mer om vad det innebär att låna pengar via ditt fackförbund. Här kan du läsa om vilka fördelar och nackdelar som finns med den här typen av lån. Det kan ge dig en indikation om det lönar sig att ta den här typen av lån jämfört med ett vanligt privatlån.

Vad är ett medlemslån?

Om du är medlem i ett fackförbund kan du genom ditt förbund låna pengar hos de flesta av de stora bankerna som till exempel SEB och Nordea. Det kallas för medlemslån eller facklån och innebär att fackförbunden förhandlar fram förmånliga villkor för sina medlemmar hos banken. Det innebär också att du själv inte kan förhandla om räntan med banken som du gör med till exempel ett bostadslån.

Banker som ger ut medlemslån:

  • SEB
  • Swedbank
  • Nordea
  • Handelsbanken
  • ICA Banken

Är det skillnad på medlemslån och facklån?

Nej, facklån och medlemslån är samma sak, det är bara olika termer för samma begrepp. Medlemslånet är helt enkelt ett privatlån, det vill säga ett lån med rörlig ränta. Precis som ett privatlån eller som det även kallas, blancolån. Du lånar alltså pengarna av banken och ditt fackförbund är bara med och förhandlar om villkoren lånet för dig och andra medlemmar.

Är medlemslån bra eller dåliga?

Om du har bra ekonomi och därmed är en attraktiv kund för bankerna så kan det löna sig för dig att ta ett vanligt privatlån i stället för ett medlemslån, helt enkelt för att du då får en bättre ränta och därmed en lägre kostnad. I gengäld har medlemslånet ingen uppläggningsavgift eller aviavgift, och det ingår ofta livskydd och betalskydd av olika slag.

Hur får jag bäst ränta på mitt privatlån?

Det är inte säkert att ett medlemslån innebär den bästa möjliga räntan för dig. Eftersom varje fackförbund förhandlar räntan för sina medlemmar så kan du inte själv påverka den. Innan du tar ett privatlån ska du alltid jämföra lån från olika banker och långivare för att få den lägsta räntan på just ditt lån.

Villkor för medlemslån

Det räcker inte att bara vara medlem i ett fackförbund för att få ta ett medlemslån. Banken måste också göra en kreditprövning, vilket innebär att de bedömer din förmåga att betala tillbaka lånet. Du får inte ha några betalningsanmärkningar och måste som regel ha en fast anställning för att visa att du har en ordnad ekonomi. Dessutom måste du ha fyllt 18 år.

Hur ansöker jag om medlemslån?

Om du nu är intresserad av att ta ett medlemslån, har jämfört olika banker och långivare och är medlem i ett fackförbund så kontaktar du fackförbundet för att få veta vilken eller vilka banker de har avtal med. Ofta står det på fackförbundets hemsida, och där finns vanligtvis en länk till information om villkor och ansökan för lån hos de olika bankerna.

Tänk på att noga kontrollera om medlemslånet hos ditt fackförbunds bank verkligen erbjuder den lägsta räntan för dig. Det beror bland annat på lånets storlek, löptid och amorteringstakt. Det är möjligt att till exempel en något högre ränta kompenseras av de slopade uppläggnings- och aviavgifterna samt de livskydd och betalskydd som erbjuds i medlemslånet. Det är därför det är så noga att jämföra lån.