Har du någonsin undrat vad en lånförmedlare är och vad de faktiskt gör? Vi reder ut begreppen och förklarar vad som händer bakom kulisserna hos en Låneförmedlare.

1. Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare eller tidigare kreditmäklare är en en mellanhand som förhandlar om din ränta med ett flertal olika banker.

2. Vad gör en låneförmedlare?

Förr så satt låneförmedlare och gick igenom din unika situation och förhandlade med varje bank var för sig. Idag har låneförmedlare utvecklat tekniska plattformar som skickar din ansökan till flera banker – samtidigt registreras bara en kreditupplysning. Detta ger en mer objektiv bedömning från bankerna och skapar bättre förutsättningar för dig som kund att få den lägsta räntan eftersom bankerna blir konkurrensutsatta.

3. Får jag betala extra genom att gå via en låneförmedlare?

Ett vanligt missförstånd när man går via en mellanhand är att man får betala extra för sitt lån. Faktum är att oavsett om det gäller lån eller någon annan prisjämförelsetjänst får förmedlingstjänsten en provision för alla kunder som förmedlas. Den provisionen baserar sig på en marknadsföringskostnad som bolagen ändå hade behövt betala för att hitta nya kunder.

När t.ex. en bank får kunder via förmedlingstjänster kan de i förväg veta hur mycket de betalar för varje ny kund vilket också minskar deras risktagande. Med andra ord betalar du inte en högre kostnad för lånet genom att gå via en förmedlare utan den är troligtvis densamma om inte t.o.m. mindre eftersom det är ett populärt och effektivt sätt att locka kunder utan några risker för banken – d.v.s. de kan betala fasta beloppet för varje ny kund istället för att investera (& riskera) stora belopp på exempelvis annonsering.

4. Varför får jag inte svar från alla banker när jag ansöker om lån via en låneförmedlare?

Anledningen till varför man inte alltid får svar från alla banker som låneförmedlare påstår sig samarbeta med är att deras tekniska plattformar sorterar ut din ansökan utifrån de kriterier som långivare  bestämt när de har ingått sitt samarbete.

T.ex. om du har en betalningsanmärkning så vill inte alla banker & långivare ge dig ett erbjudande eftersom du inte passar in i deras målgrupp. 

Andra aspekter som kan ge direkt avslag är om du har en betalningsanmärkning, hur stora skulder du har sedan tidigare, vad du har för månadsinkomst, hur länge du har varit anställd eller hur många ni är som ansöker om lånet.

Så indirekt får du ett svar från de olika långivarna men de som inte visas i jämförelsen har helt enkelt gett dig avslag på din ansökan. 

5. Hur väljer man rätt låneförmedlare?

När du ska välja en låneförmedlare så är den viktigaste faktorn hur många banksamarbeten som låneförmedlaren har. Sen finns det andra faktorer som kan påverka som till exempel deras arbetssätt, om man vill ha personlig service eller vill göra allting själv etc.

Lista på de största låneförmedlarna (antal banker & långivare)

  1. Advisa (39 st)
  2. Lendo (35 st) 
  3. Freedom Finance (30 st)
  4. Zmarta (32 st)
  5. Compricer (30 st)
  6. Consector (30 st)

Jämför alla låneförmedlare

Guider och jämförelser av låneförmedlare

  1. Ska man välja Advisa eller Lendo?
  2. Ska man välja Lendo eller Freedom Finance?