Kostnader och vikten av en buffert

Hushållets intäkter och kostnader kan skilja sig från månad till månad. Utöver de fasta kostnaderna som boendekostnader och mat kan det enkelt dyka upp oväntade utgifter i vardagen. Att gardera din privatekonomi med en buffert är det perfekta sättet att undvika att hamna i ekonomisk knipa när det dyker upp något oväntat.

Kanske har du krockat med bilen, fått ett hål i tanden eller blivit av med jobbet? Oavsett vad som har hänt eller vad som oroar dig så är en buffert det bästa sättet att få en stabil privatekonomi.

Buffert är en benämning för resurser som balanserar upp ojämnheter. I privatekonomiska termer är det rent utav ett extra sparande som är ämnat för oväntade utgifter. Privatekonomiska rådgivare brukar att rekommendera att man har en buffert på minst 3 månadslöner. Det beror på att det oftast är den tid det kan ta att hitta ett nytt jobb och ändå kunna betala hyror och köpa det allra nödvändigaste som mat och hygienartiklar.

Så sparar du ihop till en buffert

Tre månadslöner kan kännas långt bort om man redan nu har problem att få ekonomin att gå ihop. Det är självklart inte menat att man ska lägga undan tre löner efter varandra utan man får börja smått och jobba sig upp. När du har sparat ihop till en buffert kan du börja att spara till något annat som t.ex. en bostad eller bil.

Om du vill börja spara pengar så är det viktigt att välja rätt sparform och konto.

Jämför sparkonton