Vill du låna pengar och undrar vilken åldergräns det är för att ta ett lån? Nedan svarar vi på alla frågor som berör lån och åldergränser.

För att besvara på frågan om ålder och olika typer av lån så vill vi inleda med att förklara anledningen till varför det finns begränsningar att få låna beroende på ålder.

Hur gammal behöver jag vara för att få ta ett SMS-lån? 

För att ta ett mindre lån så finns en åldergräns på 18 år. Det beror dels på din förmåga att betala tillbaka lånet men även för att du behöver vara myndig för att kunna låna.

Hur gammal behöver jag vara för att ta ett privatlån?

För att få ta ett mindre lån så finns en åldergräns på 18 år men vissa långivare har även en åldergräns på 20 år. Det beror på att yngre personer inte har samma erfarenheter och lika stabil ekonomi som någon som har varit ute på arbetsmarknaden ett par år och det är därför lägre risk för banken att låna ut till någon som är lite äldre. Stabilitet och trygghet är något som banken värnar om.

Hur gammal behöver jag vara för att låna pengar till bilen?

Om du vill låna pengar till bilen behöver du vara minst 18 år. Ett billån skiljer sig lite mot ett privatlån eftersom att bilen oftast finns en säkerhet för lånet. På så sätt har banken en säkerhet som skyddar dem från att du som långivare helt skulle förlora betalningsförmågan eftersom de då kan realisera panten i billånet.

Hur gammal behöver jag vara för att ta ett bolån?

Du behöver minst vara 18 år för att ta ett bolån. Dels så beror det på att du behöver vara myndig för att ingå ett avtal med banken men även för att du behöver en stadigvarande inkomst som säkrar upp för banken att du kan betala tillbaka. Värt att ta i beaktning är att du som låntagare även behöver en kontantinsats till ditt bolån och i de flesta fall även en fast anställning. Kontantinsatsen brukar vara på minst 15% av bostadens totala värde och majoriteten av arbetsgivare ger dig fast anställning efter 6 månaders provanställning.

Kan man vara för gammal för att få ta ett lån? 

Det kortfattade svaret är ja, men enligt diskrimineringslagen så får banken inte neka dig lån p.g.a. ålder. Däremot så har man gjort en lagändring som säger att det är okej att neka någon lån i “berättigat syfte”. När det kommer till lån så kan banken rätt så enkelt neka ett lån p.g.a. ålder eftersom att din betalningsförmåga blir sänkt i samband med att du t.ex. går i pension.

Jämföra alltid lån innan du ska låna pengar:

SMS-lån

Privatlån

Billån

Bolån